Wijn zonder dierenleed

De missie van VegansDrink is om dierenleed de wijnketen uit te krijgen. “Maar aan wijn komen helemaal geen dieren of dierlijke ingrediënten te pas, want het is toch fruit?”, hoor ik je denken. Helaas is dat niet waar.

Voor het helder maken van de wijn (dit noemen we klaren) wordt vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals vislijm, melkeiwit of gelatine. Deze hulpmiddelen worden aan het einde van het wijnmaak-proces aan de wijn toegevoegd. Ze klampen zich vast aan de troebele deeltjes, waardoor de deeltjes naar de bodem zakken. Daarna is het voor de wijnmaker makkelijker om de troebele deeltjes uit de wijn te halen.
Als vegan wil je per definitie niet dat er dieren gebruikt zijn om tot een bepaald product te komen. De vraag is echter ook waar de dierlijke ingrediënten van de non-vegan wijnen vandaan komen. Welke vissoort is voor de vislijm gebruikt en hoe zijn de vissen gevangen? Zijn de eieren van legbatterij kippen of van vrije uitloopkippen? Hetzelfde geldt voor de gelatine. Hebben de varkens die voor de gelatine geslacht zijn een mooi leven gehad of hebben zij dicht op elkaar gepakt in een donkere schuur gestaan? Daarnaast is het ook de vraag hoe de wijnmaker met de natuur omgaat. Sommige wijnboeren gebruiken (kunst)mest en gif om de groei van de druiven te bevorderen en ziekten te weren. Daarnaast wordt onkruid dat tussen de wijnranken groeit weggehaald. Dieren en insecten die in en om de wijngaarden wonen hebben hierdoor geen schijn van kans.

Heerlijke wijn met aandacht voor dierenwelzijn

Het frustrerende is dat het helemaal niet nodig is om dierlijke ingrediënten tijdens de productie van wijn te gebruiken. Er zijn genoeg vegan alternatieven die even duur of meestal zelfs goedkoper zijn als de dierlijke variant.
Ook de natuur in en rondom de wijngaard een handje te helpen heeft voordelen voor de wijnmaker. Door de natuur te respecteren krijgt de wijn namelijk een verrukkelijke volle smaak. De wilde kruiden kun je soms zelfs terugproeven in de wijn! Dankzij een gezonde wijngaard kan de wijnmaker terug naar het natuurlijke karakter van de wijn om hierdoor haar échte smaak te ontdekken.

Heerlijke wijn is eerlijke wijn

De meeste wijnen in de supermarkt en in webshops zijn niet vegan en bevatten dus hoogstwaarschijnlijk dierlijke ingrediënten. Je kunt aan de buitenkant niet zien of de wijn vegan is of niet. Het enige wat je kunt controleren is of er een ‘vegan logo' op de fles staat. Staat het logo er niet op? Dan kun je er vanuit gaan dat jouw wijn niet vegan is. Dat is natuurlijk erg jammer, want het beperkt de keuze in wijn. Gelukkig kun je naar hartenlust vegan wijnen in onze webshop kopen, want al onze wijnen zijn vegan!
De missie van VegansDrink is om dierenleed de wijnketen uit te krijgen.

Elise Luik (oprichter VegansDrink)